Almin Suljić, kao generalni direktor, na čelu je Uprave Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac. Na ovu poziciju imenovan je nakon što je uspješno obavljao funkciju izvršnog direktora za proizvodno-tehničke poslove, prethodne četiri godine, također kao član Uprave GIKIL-a.

Tome je prethodilo i višegodišnje iskustvo na drugim rukovodećim pozicijama u GIKIL-u, uključujući i poziciju direktora fabrike Koksara. Bio je i na vodećim pozicijama u Lean Six Sigma odjelu, što je donijelo značajne promjene u metodama rada u GIKIL-u, budući da Lean Six Sigma nastoji da poboljša performanse zaposlenih i kompanije eliminacijom rasipanja resursa i grešaka u procesu/proizvodu.

Imao je i zapaženu pozicija generalnog direktora Pobjede d.d. Tešanj, koja je jedan od vodećih proizvođača pumpi za ulje i vodu za automobile, kamione, traktore, industrijske motore.

Rođen je 1977.godine. Srednjoškolsko obrazovanje završio je u tuzlanskoj gimnaziji, nakon čega je na Univerzitetu u Tuzli stekao i visoku stručnu spremu, na odsjeku biologije i hemije, 2002.godine.

Uz bogato radno iskustvo, svoje obrazovanje nastavio je dalje, a ono traje čak i danas. Na Evropskom univerzitetu Tuzla stiče zvanje magistra poslovne ekonomije, dok 2023.godine uspješno okončava i prestižni Adižes Institut, Organizaciono vodstvo/Vođa promjene.

Almin Suljić je iskusni menadžer sa dokazanom historijom rada u automobilskoj, hemijskoj i koksnoj industriji. Profesionalac snažnog poslovnog razvoja, kvalifikovan za upravljanje operacijama, menadžmentom, softverskom dokumentacijom, Kaizen sistemima i upravljanju ugovorima.