Kompanija GIKIL Domu zdravlja Lukavac donirala savremeni 3D digitalni mamografski aparat

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica zdravstva TK Dajana Čolić prisustvovali su danas svečanom uručenju savremenog 3D digitalnog mamografskog aparata, kojeg je Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Lukavac donirao GIKIL d.o.o. Lukavac.

Ministrica Čolić, koja je donedavno obnašala funkciju direktorice lukavačkog Doma zdravlja veoma dobro razumije značaj današnje donacije.

„Ovaj savremeni 3D mamograf, prvi takav na području našeg kantona, će znatno doprinijeti zdravstvenoj zaštiti građana Lukavca i TK, jer je značaj preventivne dijagnostičke mamografije nemjerljiv u ranoj detekciji i otkrivanju malignog oboljenja dojke. S tim u vezi danas se i u ime Doma zdravlja, ali i u ime Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona želim zahvaliti kompaniji GIKIL, koja je ovim činom pokazala značajan nivo društvene odgovornosti“, kazala je ministrica Čolić.

„Simbolično današnji čin je upriličen uoči Međunarodnog dana žena, i osim humanog i društveno – odgovornog gesta kompanije GIKIL, današnja svečanost i pred nas u Vladi Tuzlanskog kantona, ali i svim gradovima i općinama koje su osnivači domova zdravlja, stavlja obavezu da jos predanije stanemo iza naših zdravstvenih ustanova i pomognemo im, kako u kadrovskom, tako i materijalno tehničkom opremanju, a sve u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite naših građana“, rekao je premijer Halilagić, zahvaljujući se predstavnicima kompanije GIKIL na ovoj vrijednoj donaciji.

U ime donatora, Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, danas se prisutnim gostima obratio izvršni direktor za proizvodnju Almin Suljić, te je istaknuo da je današnja donacija pokazatelj promjene paradigme oko ove kompanije.

„GIKIL je u javnosti do sada bio poznat kao zagađivač okoline i nije bilo baš mnogo pozitivnih stvari koje su se vezale uz naše ime. Ovim pokazujemo da mijenjamo našu paradigmu, da smo društveno odgovorna kompanija koja živi sa svojom zajednicom i tu smo da u okvirima naših mogućnosti pomognemo u rješavanju problema s kojima se zajednica susreće“, kazao je Suljić.