Ministrica Pozder: GIKIL ispunjava zahtjeve okolinske dozvole

Nakon Zeničko-dobojskog kantona, ministrica Pozder danas (26.7.2023.godine) je u pratnji sekretarke Ministarstva okoliša i turizma Sabine Šahman – Salihbegovic i savjetnice Lejle Arnautović posjetila Tuzlanski kanton gdje se sastala sa resornom ministricom Anelom Ajšić. Sastanak je bio prilika da ministrice i saradnici razgovaraju o problemima koji dolaze od velikih zagađivača, o poboljšanju rada inspekcija, te o aktuelnim inicijativama za proglašenje novih dijelova zaštićenim područjima u ovom kantonu, poput one koju je ministrica Pozder već podržala a koja se odnosi na Zaštićeni pejzaž Okresanica na Majevici.

Ključnom temom pokazala se informacija da je Ministarstvo okoliša i turizma FBiH Tuzlanskom kantonu doznačilo polovinu sredstava za otklanjanje opasnog otpada iz „HAK-a“.

Nakon sastanka u Vladi TK, uslijedili su sastanci s upravama kompanija GIKIL i Sisecam Soda u Lukavcu, te obilazak njihovih proizvodnih pogona. Sastanci su obavljeni nakon što je krajem prošlog mjeseca ministrica Pozder inicirala inspekcijske nadzore nad velikim zagađivačima, uključujući i ove na području TK.

U razgovorima je istaknuto da se očekuje više odgovornosti prema okolišu od strane investitora, poštovanje propisanih uslova i normi te blagovremeno izvještavanje kako Ministarstva tako i javnosti o poduzimanju aktivnosti na smanjenju opterećenja na okoliš.

Prema prvim nalazima inspekcije GIKIL trenutno ispunjava zahtjeve propisane okolišnom dozvolom, dok je okolišna za Sisecam Soda trenutno u fazi obnove budućida je prethodno dozvola poništena Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu krajem 2022. godine.

Preuzeto sa: https://www.fmoit.gov.ba/